9 tips waarmee je de woning klaarmaakt voor de lente!

Het lijkt misschien voorbarig om na te denken over fluitende vogels, zoemende bijen en bloeiende bloemen terwijl het nog koud is buiten, maar dat duurt niet lang meer. De lente is in aantocht en dus is dit het ideale moment om je woning klaar te maken voor wanneer de zon schijnt. Want dan wil je natuurlijk wel heel andere dingen doen dan klussen in huis.

Wie wil er nou binnen blijven en van alles doen en checken als je even lekker kunt genieten van de frisse lucht? Verspil geen levendige lentedagen door dingen te doen die u van tevoren had kunnen doen. Maak nu je huis klaar!

We hebben een lijst samengesteld met onze beste tips om je voor te bereiden op de lente, dus als het warmere weer rond rolt, de sneeuw smelt en de kleuren weer verschijnen, kun je het omarmen.

1. Controleer de rookmelders

Het controleren van je rookmelders is snel en simpel, maar super belangrijk! Test je rookmelders en koolmonoxidemelders 1 keer per maand en vervang de batterijen 1 keer per 6 maanden. Bekijk deze tips voor het testen, vervangen en onderhouden van uw melders.

Extra tip: het is ook een goed idee om één keer per jaar de batterijen in je thermostaat te controleren of te vervangen.

2. Reinig de ventilatieopening van uw droger

Ook al maak je regelmatig het pluisfilter in je droger schoon (dat doe je toch?), Het is ook belangrijk om de hele ventilatieopening van de droger schoon te maken om brandgevaar te voorkomen. Koppel een of twee keer per jaar de droger los, stofzuig en borstel de ventilatieopening en sluit deze vervolgens weer aan.

3. Filters vervangen

Je moet je ook zeker voorbereiden op de lente door je water-, oven- en afzuigkapfilters te vervangen. Als je niet zeker weet hoe je een van deze filters moet vervangen, kun je online een oplossing zoeken of een professional inhuren.

4. Controleer leidingen op lekkage

Leidingen kunnen in de winter bevriezen. Dus als je ze kunt zien, is dit een goed moment om de leidingen die zich het dichtst bij de muur bevinden te controleren op lekken of scheuren, voordat je ze in het voorjaar onder druk zet.

Tip: Als je water op de koudste dagen ooit stopt met stromen of uit de kraan druppelt, is de kans groot dat je leidingen bevroren zijn; zo ja, bel dan een professional om langs te komen en naar uw leidingen en leidingen te kijken.

5. Was binnen- en buitenramen

Natuurlijk wil je lekker naar buiten kunnen kijken om te genieten van bloeiende bloemen, groen gras en de lentezon! Schone ruimen maken het uitzicht nog prettiger. Was deze zowel binnenshuis als daarbuiten.

Extra tip: als je hoge ramen aan de buitenkant van je huis hebt, schakel dan een glazenwasser in, zodat je niet het risico loopt te vallen!

6. Reinig kranen en douchekoppen

Dit lijkt misschien meer op een voorjaarsschoonmaak en minder op je klaarmaken voor de lente, maar je zult jezelf later dankbaar zijn als je een klusje minder te doen hebt.

Pro-tip: gebruik een plastic zak gevuld met deze doe-het-zelf-reinigingsoplossing om je kranen en douchekoppen schoon te maken. Het klinkt misschien gek, maar het werkt.

7. Opruimen!

Bewaar het opruimen niet voor als  je klaar bent om met de voorjaarsschoonmaak te beginnen, maar doe dat eerst!  Ruim van tevoren op, zodat je minder hoeft schoon te maken, minder hoeft te dragen of te verplaatsen en minder spullen hebt die stof verzamelen. Het zal veel gemakkelijker zijn om schoon te maken zonder rommel in de weg.

8. Maak een plan voor de voorjaarsschoonmaak

Je voorbereiden op de lenteschoonmaak is handig wanneer je vooraf bedenkt wat je gaat doen en wanneer. Maak een takenlijst, breng in kaart wanneer je elke kamer grondig schoonmaakt en stel een plan op met een checklist voor de voorjaarsschoonmaak. Oh, en vergeet niet om schoonmaakspullen te kopen!

Bonustip: self-storage!

Seizoensopslag maakt de overgang van winter naar lente veel, veel gemakkelijker. In plaats van al je winterjassen, sjaals en laarzen achter in de kast te bewaren, maak je wat ruimte vrij voor je voorjaarsgarderobe.

Je kunt zelfs kerstversieringen (als je die nog hebt) of woonaccessoires in een opbergmeubel opbergen om ruimte te maken voor sportuitrusting en outdoorspullen!